Direct stoken
Ovengedroogd betekent dat u direct kunt stoken. In de oven gedroogde blokken haardhout bevatten namelijk minder dan 20% vocht. Hierdoor is er een schone ontbranding, wat vervuiling van het rookkanaal voorkomt.

Essenhout
Dit soort hout is duurzaam in gebruik. Het is taai, elastisch en hard. Hierdoor brandt het hout traag en geeft het een goede warmte af. Bovendien geeft essenhout een schitterend, maar rustig vlammenspel. Daarom is dit soort hout heel geschikt voor middelgrote haarden en kachels. Essenhout is tevens geschikt voor pizzeria’s en sauna’s.

Verschil tussen luchtgedroogd of ovengedroogd hout

Er zijn in principe twee verschillende manieren om haardhout op een goede manier te laten drogen, namelijk luchtgedroogd en ovengedroogd. Bij het drogen van haardhout spelen verschillende aspecten een belangrijke rol, waaronder de duur en de omstandigheden. Haardhout wordt vaak gedroogd tot een vochtigheidspercentage van circa 20%, want dan brandt het niet te snel en geeft het de ideale hoeveelheid warmte af.

Luchtgedroogd

Eén van de twee mogelijkheden om haardhout te drogen is om het te drogen door middel van lucht. Bij deze vorm van drogen worden de pallets haardhout op een plek gezet waar weinig tot geen vocht is en de wind door de pallets met haardhout heen kan gaan. Rond mei worden de pallets haardhout buiten in de wind gezet, zodat deze rond oktober klaar zijn voor gebruik in de kachels en haarden.

Ovengedroogd

De tweede en meest hedendaagse manier is die van het drogen in zogeheten ovens. Deze manier van drogen is aanzienlijker sneller dan door middel van lucht en zorgt ook voor meer zekerheid. Waar het bij luchtdrogen circa een half jaar duurt voordat de pallets met haardhout goed droog zijn, duurt dit bij de techniek van het drogen in de ovens circa 5 dagen. Tevens hoeft er bij deze manier geen rekening te worden gehouden met de weersomstandigheden. Daarnaast wordt er ook zekerheid ingebouwd doordat de pallets haardhout opgemeten kunnen worden qua vochtigheid en vervolgens nog enkele tijd verder kunnen drogen tot het ideale vochtigheidspercentage.

Beste gedroogde haardhout

Beide technieken kunnen prima ingezet worden om het haardhout te drogen. Kostentechnisch is de luchtgedroogde manier aanzienlijk goedkoper, maar kost ook veel meer tijd dan bij het drogen in de ovens. Dat is één van de redenen waarom ovengedroogd haardhout als beter wordt beschouwd dan de luchtgedroogde pallets haardhout. Het belangrijkste om uiteindelijk in de gaten te houden is of het vochtigheidspercentage rond de 20% ligt.